Ga naar inhoud

Brittenburg

Op de boulevard van Katwijk aan Zee wordt de herinnering aan de voormalige Romeinse wachtpost Brittenburg levend gehouden. Een plattegrond en een kunstwerk wijzen de bezoeker op de geschiedenis van dit eens zo imposante bouwwerk, dat inmiddels lang geleden door de Noordzee is verzwolgen. Over het post-Romeinse verleden van de Brittenburg gaan boeiende verhalen. De Romeinse geschiedschrijver Suetonius beschreef een voorval dat waarschijnlijk in 39 na Christus plaatsvond op het strand…

Op de boulevard van Katwijk aan Zee wordt de herinnering aan de voormalige Romeinse wachtpost Brittenburg levend gehouden. Een plattegrond en een kunstwerk wijzen de bezoeker op de geschiedenis van dit eens zo imposante bouwwerk, dat inmiddels lang geleden door de Noordzee is verzwolgen. Over het post-Romeinse verleden van de Brittenburg gaan boeiende verhalen. De Romeinse geschiedschrijver Suetonius beschreef een voorval dat waarschijnlijk in 39 na Christus plaatsvond op het strand bij Lugdunum. Keizer Caligula (37-41 na Christus) verklaarde de oorlog aan Neptunus, de God van de zee. Hij beval zijn soldaten in zee te schieten. Na afloop liet Caligula hen schelpen rapen als oorlogsbuit. Als gedenkteken voor de overwinning liet hij een hoge vuurtoren bouwen. Vele Katwijkse vissers hebben in de loop der tijd beweerd dat hun netten vastzaten achter stenen van een gebouw dat zij de toren van Kalia noemden. Misschien een verwijzing naar de Romeinse keizer Caligula. De Brittenburg wordt als Lugdunum Batavorum vermeld op de Peutingerkaart, waarvan een exemplaar in het Katwijks Museum hangt.

In Katwijk en Valkenburg zijn op drie belangrijke archeologische vindplaatsen informatiepanelen over de Limes geplaatst. Daarnaast kun je op zes locaties door middel van een QR code een filmpje bekijken over de Romeinse periode.

Contact

Boulevard
Katwijk aan Zee
Plan je route

Locatie