romeinselimes

naar de publiekssite

romeinselimes.nl

Romeinse Limes internationaal

De Romeinse Limes doorsnijdt veel meer landen dan alleen Nederland.  In totaal was de grens 2000 jaar geleden zo’n 6000 kilometer lang en omvatte het hele gebied rond de Middellandse Zee. In Europa loopt de Limes door 11 landen: Schotland, Engeland, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Roemenië en Bulgarije. Vandaag de dag vormt het daarmee het grootste lineaire archeologische monument van Europa

Het karakter van de grens veranderde, afhankelijk van het landschap en de maatschappelijke of politieke omstandigheden zo’n 2000 jaar geleden. Zo bouwden de Romeinen in Engeland een muur (Hadrians Wall) en in Schotland een aarden wal (Antonine Wall). In Nederland, maar ook in het oosten van Europa maakten de Romeinen vooral gebruik van de rivieren als grensverdediging, waarlangs forten werden aangelegd met daartussen wegen, wachttorens en andere elementen.

Hoewel de Romeinse grens er dus niet altijd gelijk uit zag, was de functie altijd hetzelfde, namelijk de grens van het Romeinse Rijk markeren en beheersen.

Muur van Hadrianus