Ga naar inhoud

Kennisdagen

12, 24 en 26 oktober 2023 op drie locaties

De inschrijving voor de Kennisdagen is inmiddels gesloten.

Sinds 2021 is de Neder-Germaanse Limes Unesco Werelderfgoed. En beschermen we in Nederland dit belangrijke archeologische monument, dat in drie provincies aanwezig is: Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Het verhaal van deze grens van het Romeinse Rijk wordt inmiddels door vele specialisten en vrijwilligers verteld, op tal van (bezoek)locaties. Misschien ook wel door jou!

Heb jij als vrijwilliger behoefte aan meer informatie over de Limes, aan een completer beeld? Wil je bijvoorbeeld weten waarom de Neder-Germaanse Limes nu eigenlijk Werelderfgoed is geworden? Of wat die Limes precies is en hoe deze grens van het Romeinse Rijk functioneerde? Of welke locaties er allemaal bij de Limes in Nederland en Duitsland horen, en hoe die samenhangen, om zo het bijzondere verhaal van je eigen locatie nog beter te kunnen uitleggen?

Kennisdagen Limes in Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland

Kom dan naar de Kennisdagen Limes! In elke provincie – Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland – wordt in oktober door Romeinse Limes Nederland een gratis Kennisdag georganiseerd, speciaal voor de vele vrijwilligers die het verhaal van de Limes aan geïnteresseerden en bezoekers overdragen. Tijdens deze dagen behandelen specialisten diverse thema’s, waaronder de bijzondere waarden van het Unesco Werelderfgoed, de Limes in breder internationaal verband en de Limes in de eigen provincie. Na de lunch ga je zelf aan de slag met het verhaal van je eigen locatie: welk verhaal vertel jij, en wat heb je nodig om dat verhaal nog beter te kunnen vertellen? En ook leuk, je ontmoet vrijwilligers die zich op andere erfgoedlocaties ook bezighouden met het verhaal van de Limes en de Romeinen in Nederland.

Nieuwe kennis en handvatten voor het vertellen van jouw lokale verhaal

Na de Kennisdagen Limes ga je naar huis met een hoofd vol nieuwe kennis. Je krijgt handvaten om je eigen verhaal te koppelen aan het grotere verhaal van de Limes in de geschiedenis van ons land en van Europa. Wij adviseren dan ook om met twee of meer mensen van je organisatie te komen, zodat jullie samen de opgedane kennis in de praktijk kunnen gaan brengen.

Praktische informatie

Ben je geïnteresseerd om een kennisdag te bezoeken? Dan vind je hieronder meer praktische informatie over de drie dagen. Vanaf 1 september a.s. kun je je via deze pagina ook opgeven.

Voor wie zijn de Kennisdagen Limes?
De Kennisdagen Limes zijn bedoeld voor:

  • Vrijwilligers en medewerkers van (bezoek)locaties en musea langs de Limes
  • (Stads)gidsen en rondleiders die de Limes in hun verhaal meenemen
  • Leden van historische verenigingen

Programma Kennisdagen Limes* (voorlopig)
09.30 – 09.45 uur Welkom en toelichting programma
09.45 – 10.45 uur Limes als UNESCO Werelderfgoed: verzorgd door de RCE
10.45 – 11.00 uur Pauze
11.00 – 12.00 uur Grenzen van het Romeinse Rijk: van internationaal tot de eigen provincie: verzorgd door sprekers uit eigen provincie
12.00 – 12.45 uur Limes Interpretatiekader: verzorgd door het Kwaliteitsteam van de Nederlandse Limes Samenwerking
12.45 – 13.30 uur Lunch
13.30 – 16.15 uur Limes lokaal: een interactief gesprek olv Willeke en Carolien Guelen
16.15 – 17.00 uur Gelegenheid tot napraten met drankje

*Het programma is op alle drie de kennisdagen ongeveer gelijk, maar uiteraard wel toegespitst op de provincie waar je die dag aanwezig bent.

Data
12 oktober, Kennisdag Zuid-Holland, Provinciehuis, Den Haag            
24 oktober, Kennisdag Gelderland, Erfgoed Gelderland, Arnhem 
26 oktober, Kennisdag Utrecht, Waterliniemuseum, Bunnik

De inschrijving is inmiddels gesloten.

Kosten
De kennisdagen zijn gratis te bezoeken.