Een nieuw tijdperk voor het Romeinse Limespad
Een van de prettigste en beste manieren om kennis te maken met de Limes in Nederland is door een stuk te gaan wandelen. Van Katwijk aan Zee tot Berg en Dal strekt zich al sinds 2018 het fraaie Romeinse Limespad (LAW 16) uit, een Lange-Afstand-Wandelpad van 275 kilometer langs de grens van het Romeinse Rijk in Nederland. Langs dit pad, dat Nederland in de breedte helemaal doorkruist, liggen de vele locaties die samen de Limes uitmaken, verbonden door verrassende stukken natuur én natuurlijk het lint van de rivieren: Oude Rijn, Kromme Rijn, Rijn en Waal.
Het pad werd in 2018 feestelijk geopend en is een initiatief van Wandelnet samen met de Nederlandse Limes Samenwerking, waarbij andere partners als ANWB aangehaakt waren. Na ruim zes jaar was het nodig om de route kritisch onder de loep te nemen. In de loop van de tijd zijn er nieuwe bezoeklocaties en kunstwerken langs de Limes bijgekomen, verkeerssituaties aangepast, woonwijken verschenen en nieuwe wandelnetwerken gecreëerd.
Vernieuwing en verbeteringen
In het afgelopen jaar hebben Wandelnet, de erfgoedhuizen langs de Limes en de Nederlandse Limes Samenwerking samen gekeken naar de verbetermogelijkheden, om zo het Romeinse Limespad nog aantrekkelijker voor wandelaar en Limesliefhebber te maken. Dat heeft geleid tot een aantal aanpassingen. Zo zijn er op diverse plaatsen kleine verbeteringen doorgevoerd om de uitdagingen van de veranderende infrastructuur in Nederland beter op te vangen, veiliger routes te creëren en de beleving van de wandelaar te vergroten. De wit-rode markering wordt dit najaar door vrijwilligers van Wandelnet in beide richtingen aangepast.
Belangrijke vernieuwingen
- Leidschendam-Voorburg en Voorschoten: De route is verlegd naar de westelijke oever van Recreatiegebied De Vlietlanden langs het Corbulokanaal, waar het veiliger en prettiger wandelen is.
- Zwammerdam: Het Romeinse Limespad komt nu ook langs Nigrum Pullum, een belangrijke locatie binnen het verhaal van de Limes.
- Betuwe (tussen Maurik en Kesteren): De route is een stuk naar het zuiden verlegd. Belangrijkste reden is de veiligheid van de wandelaars, die op de Rijndijk geen aparte plaats hadden naast de vele fietsers en auto’s. Daarnaast komt de route nu ook langs museum Baron van Brakell, waar belangrijke vondsten uit de Romeinse tijd zijn te zien en bovendien van horeca genoten kan worden.
- Uitbreiding met extra tak vanaf Arnhem: In Arnhem kan de wandelaar nu kiezen uit twee routes: één via Elst, Nijmegen en Berg en Dal naar Millingen of één over Huissen, Duiven en Zevenaar naar Millingen. Beide takken komen in Millingen samen en steken daar de grens met Duitsland over. Daar komt de wandelaar meteen langs de eerste werelderfgoedlocatie binnen de Limes op Duitse bodem, bij Keeken. In de toekomst hopen we daar ook de aansluiting met de Duitse Limeswandelroute te maken. Besprekingen met onze Duitse partners zijn hierover al begonnen.
- Beleving: het verhaal van de Limes zal langs de route op verschillende manieren verteld worden: daarvoor zullen via de vernieuwde wandelgids (verwacht 2025) en de webpagina diverse mogelijkheden ontsloten worden.
Deze zomer worden de toestemmingen voor de nieuwe trajecten geregeld, zodat we hopelijk op de Limesdag op donderdag 28 november a.s. het vernieuwde Limespad kunnen presenteren. In 2025 werken we bovendien samen met Wandelnet verder aan een vernieuwde wandelgids bij het pad. In deze routebeschrijving zal veel meer dan voorheen aandacht zijn voor bezoeklocaties en bezienswaardigheden uit het Romeinse verleden. Ook zal er een vernieuwde webpagina worden gerealiseerd.
Wie vragen heeft over de aanpassingen, kan contact opnemen met coördinator Publieksbereik en Participatie Mariëlla Beukers.