Ga naar inhoud

Houtkamer in Castellum Hoge Woerd geopend

| Redactie

Bijl uit de eerste eeuw met compleet houten steel

Op 18 december ging in Castellum Hoge Woerd de Houtkamer open voor het publiek. Hout is het ware goud van de Nederlandse archeologie. Misschien wel meer dan andere materialen brengt archeologisch hout ons in contact met een levend verleden. Niet voor niets is dit materiaal voor Nederland een kernwaarde van het Werelderfgoed van de Limes.

De nieuwe interactieve Houtkamer staat dan ook volledig in het teken van dit waardevolle, historische materiaal. In de Houtkamer worden de verschillende soorten hout, hun eigenschappen en gebruiksmogelijkheden getoond. Maar vooral wordt het verhaal verteld van het geploeter van de Romeinen in de Nederlandse Rijndelta. Centrale thema’s daarbij zijn: bouw en onderhoud van de limesweg, grensbewaking en watermanagement. ‘Hout heeft vele verhalen te vertellen vanwege de toepassingsmogelijkheden en de enorme hoeveelheid informatie die het verschaft onder meer via dendrodateringen en houtbewerkingssporen’, aldus Erik Graafstal, initiafnemer en inrichter van de nieuwe Houtkamer in een recente special van Archeologie Magazine. ‘Hout is dé organische component in de Nederlandse bodem en daarmee onderscheiden we ons hier van andere grensregio’s van het Romeinse Rijk. Binnen ons deel van die Romeinse grens is daarom de relatie tussen Limes en landschap een speciaal thema, waar we ook in de Houtkamer bij stilstaan.’

Grote timmerkist gevonden in het schip De Meern 1

De Houtkamer toont een keur aan interessante en vaak ook unieke houten objecten, zoals een hoekpaal van een wachttoren, een timmermanskist, een luizenkam en een complete geschutspijl met ijzeren punt, in 2019 gevonden aan de overkant van de rivier. Waarschijnlijk is deze afgevuurd vanuit het fort met een ballista (een soort katapult op een statief), waarvan in de nieuwe expositie een reconstructie wordt getoond. De werking ervan wordt met behulp van een videogame tot leven gebracht.

Museum Hoge Woerd

Dit levendige museum, onderdeel van Castellum Hoge Woerd, met als kroonjuweel een Romeinse schip met complete inventaris, is hét archeologiemuseum van Utrecht. Het museum is gehuisvest in een moderne herbouw van een Romeins fort, op ware grootte en op de oorspronkelijke plek. De interactieve expo ‘3000 jaar wonen en werken’ brengt de geschiedenis van het gebied tot leven, onder meer met een 360° film. Op de wallen van het fort ontdek je het dagelijks leven in en rond het Romeinse fort, waarvan de resten sinds vorig jaar de status hebben van UNESCO Werelderfgoed. Museum Hoge Woerd is van dinsdag t/m zondag gratis te bezoeken.