Ga naar inhoud

Limes Congres van start

| Redactie

Van 21 tot en met 27 augustus gaat in Nijmegen de 25ste editie van het wetenschappelijke LIMES congres van start. Het is de tweede keer dat dit in Nederland wordt gehouden. Naast het wetenschappelijke congres is er ook een uitgebreid publieksprogramma in Museum Het Valkhof, De Bastei en het Valkhofpark. 

Het internationale LIMES-Congres is bestemd voor onderzoekers die momenteel werken aan alle aspecten van de Romeinse grenzen in Europa, Azië en Afrika. Tijdens dit congres komen wetenschappers van over de hele wereld om elkaar bij te praten over de nieuwste vondsten en onderzoeken naar de grenzen van het Romeinse rijk, de Limes. Daarnaast besteden de wetenschappers uit 34 landen ook aandacht aan actuele thema’s zoals toerisme, gender en erfgoedmanagement. In het programma zitten ook twee dagen met excursies naar verschillende archeologische plaatsen in Nederland en Duitsland. De gemeente Nijmegen heeft de eer om het 25ste LIMES congres voor Nederland te mogen te organiseren. 

In 2021 werd de Neder-Germaanse Limes door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. In de Romeinse tijd was Nijmegen een belangrijke locatie voor de grens. Het Romeinse rijk liep tot aan de Rijn, maar door de gunstige ligging op de stuwwal en aan de Waal werden het Romeinse fort en de stad van groot belang voor de bevoorrading van de militairen langs de grens. Met maar liefst vijf archeologische terreinen die nu door UNESCO zijn beschermd komt er in de stad steeds meer aandacht voor dit belangrijke verleden.