Ga naar inhoud

Limes Gids van Woerden gelanceerd

| Redactie

 

Om het bijzonder verhaal van de Romeinen in Woerden beter onder de aandacht te brengen, is op donderdag 13 juni de Limes Gids gelanceerd. Hiermee kunnen inwoners en bezoekers van Woerden op een speelse manier de geschiedenis van stad en regio beleven met informatie, routes, activiteiten en locaties. Op donderdag 13 juni namen wethouder Roy Luca (monumenten/archeologie) en wethouder Mari√ętte Pennarts (recreatie/toerisme) in het Stadsmuseum Woerden de eerste exemplaren in ontvangst.

De Limes Gids is een initiatief van gemeente Woerden, de Stichts-Hollandse Historische Vereniging, het Stadsmuseum Woerden, Stadshart Woerden en Woerden Marketing. Met de gids willen zij inwoners en bezoekers enthousiast maken om de Werelderfgoed-locatie Woerden te ontdekken. Ook staan er in de gids allerlei interessante weetjes over de Limes. De Limes Gids wijst ook op de attracties ten westen en oosten van Woerden langs de Limes.

Erfenis van de Romeinen in Woerden

De Limes is sinds 2021 Unesco Werelderfgoed. Woerden is een van de Werelderfgoed-locaties langs de Limes. Op de plek waar nu het Kerkplein ligt, bouwden de Romeinen iets na het jaar 40 het fort Castellum Laurium. De vorm van het fort met zijn toegangspoorten is met een hardstenen band op het Kerkplein aangegeven.

Maar er is veel meer te ontdekken in Woerden. Van een voetafdruk, een drive-in museum, fiets- en wandelroutes, het kunstwerk Laur_um zonder de letter i, een altaarsteen, tot een paradehelm en aspergemes. Het zijn overblijfselen van de plek van waaruit Woerden zich gevormd heeft tot wat het nu is. En dat mag meer aandacht krijgen.

Gratis af te halen

De Limes gids is gratis af te halen bij VVV Woerden en Stadsmuseum Woerden. De Limes gids is mede mogelijk gemaakt door Provincie Utrecht.