Ga naar inhoud

Limesmulsum van De Holdeurn gepresenteerd

| Redactie

Na een Limesbier is er nu ook een Limeswijn! De Nederlandse wijnboer Sjacco Jaspers, van Wijngaard De Holdeurn, liet onlangs op de Romeinendag voor het eerst zijn Limesmulsum aan het publiek proeven. Mulsum is een wijn gemengd met honing, waar vaak ook kruiden aan toegevoegd werden. Vanaf eind april is de Limesmulsum te koop bij Wijngaard De Holdeurn.

Sjacco Jaspers heeft zijn wijngaarden in Berg en Dal, met bovendien in de lente, zomer en herfst een schitterend terras om van de wijnen te genieten. Bijzonder aan deze plek is dat de Romeinse pannenbakkerij van de Holdeurn, sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed als onderdeel van de Neder-Germaanse Limes, pal naast de wijngaarden en de boerderij van Sjacco ligt. ’s Zomers heb je vanaf zijn terras een mooi zicht op de locatie waar ooit de ovens moeten hebben gestaan. Dit jaar gaat Jaspers bovendien aan de slag met het verhaal van De Holdeurn, door informatiepanelen en een vitrinewand met kleine vondsten in te richten.

Nederlandse wijn
De Limesmulsum is niet alleen om deze reden uniek; Jaspers maakte zijn wijn van Nederlandse witte druiven met kruiden die de Romeinen 2000 jaar geleden voor het eerst naar ons land brachten: anijs, koriander en peper. Het recept voor de Limesmulsum werd twee jaar geleden in opdracht van Romeinse Limes Nederland ontwikkeld door Manon Henzen van eet!verleden ter gelegenheid van de viering van de UNESCO-status van de Limes in 2021. Toen moest de wijnliefhebber het recept zelf maken, nu is er dan een kant-en-klare Limesmulsum, om lekker koel te drinken.

Vele soorten wijn
Voorafgaand aan de presentatie van de wijn vertelde vinoloog en historicus Mariëlla Beukers (tevens coördinator van Romeinse Limes Nederland) meer over Romeinse wijn en wijnbouw. In Nederland introduceerden de Romeinen eerder de wijncultuur dan de wijnbouw, vertelde zij; van aanplant van wijngaarden in de Romeinse tijd in ons land zijn nooit sporen gevonden. Uiteraard dronken de Romeinen niet uitsluiten mulsum; er waren vele soorten wijn, zowel in Italië als in de provincies. Mulsum werd vaak gedronken als aperitief. Recepten voor kruidenwijnen vind je onder andere in De Re Coquinaria van de lekkerbek Apicius, een boek met recepten uit de laat-Romeinse tijd.

De Limesmulsum is binnenkort te koop via het Wijnterras De Holdeurn. Meer lezen over Romeinse wijn kan hier.