Ga naar inhoud

Vriendenloterij maakt tonen RMO-collectie in regio mogelijk

| Redactie

Lokaal erfgoed ook lokaal te zien

Het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden is door de VriendenLoterij verrast met een cheque van maar liefst 1.076.000 euro. De VriendenLoterij geeft deze extra bijdrage voor het project ’Onder Ons’. Daarmee gaat het RMO samen met andere musea in Nederland tentoonstellingen maken, met als basis de rijkscollectie in Leiden. Het gaat om exposities met archeologische voorwerpen uit de eigen regio en om thema-exposities, in eerste instantie vijftien tentoonstellingen in de periode 2023-2027. Een aantal van deze tentoonstellingen zal ook van belang zijn voor de kennis van de Limes. Daarnaast komen er vijf feestelijke evenementen en tentoonstellingen rond vijf zogenoemde Parels, absolute topstukken van de Nederlandse archeologie zoals de goudschat van Wieuwerd (Friesland) en de Romeinse ‘Peelhelm’ (Helenaveen, Brabant). Welke Parels uiteindelijk een Onder Ons-expositie krijgen, is nog even een verrassing.

Ruiterhelm van Marcus Titus Lunamis uit het begin van de 4de eeuw, beter bekend als de Peelhelm. Foto Rijksmuseum van Oudheden.

Veel archeologische vondsten uit het land zijn in de afgelopen twee eeuwen bij het RMO in de rijkscollectie ondergebracht. Maar als lokaal erfgoed zijn die stukken even zo belangrijk en bijzonder betekenisvol. De wens bij gemeenten, bewoners en musea om die te laten zien in de regio waar ze zijn gevonden is van oudsher groot. ‘Juist daarom is een project als Onder Ons waardevol’, zegt directeur van het Rijksmuseum van Oudheden Wim Weijland. ‘Met deze exposities en Parels kunnen mensen in het hele land genieten van de rijkscollectie, die in feite van iedereen is. Het is geweldig dat we daar nu aan tegemoet kunnen komen.’

Voor zeven van de vijftien Onder Ons-tentoonstellingen zijn al concrete plannen. Zo komen er exposities over Romeinen langs de Waal in De Bastei (Nijmegen) en over de Etrusken in Museum Wierdenland in (Ezinge). In het Nationaal Glasmuseum Leerdam gaat de Onder Ons-tentoonstelling over archeologische glazen kralen en in het Zeeuws Museum (Middelburg) over archeologische sieraden. Voor Museumpark Archeon (Alphen aan den Rijn) wordt een tentoonstelling gemaakt over 100 eeuwen archeologie in Alphen en omgeving. Het Romeins Museum de Thermen (Heerlen) presenteert straks een Onder Ons-expositie over wijn in de oudheid en het Stadsmuseum Rhenen over de vroeg-middeleeuwse geschiedenis van de Merovingers.

Naast deze extra bijdrage voor het Onder Ons-project en de vaste jaarlijkse bijdrage, ontving het RMO een prachtig bedrag van 355.787 euro dankzij de deelnemers van de loterij die het museum als favoriete culturele instelling aanmerkten. De VriendenLoterij kan dit jaar een recordbedrag van bijna 134 miljoen euro schenken aan goede doelen die zich inzetten voor cultuur en welzijn in Nederland. Het Rijksmuseum van Oudheden participeert zelf voor 224.000 euro in Onder Ons. Dat betekent dat met de schenking meegerekend de projectkosten 1,3 miljoen euro bedragen.