Ga naar inhoud

Website met Romeinse geschiedenis Alphen aan den Rijn

| Redactie

Afgelopen maandag ging de website RomeinsAlphen.nl live. Op deze website wordt het Romeinse verleden van de gemeente Alphen aan den Rijn belicht. Het kader is de Neder-Germaanse Limes, sinds 2021 werelderfgoed, maar er wordt ingezoomd op de Alphense castella Albaniana en Nigrum Pullum.

De website biedt veel aandacht aan het dagelijks leven. Ook de achtergronden van dat leven en het hoe en waarom worden besproken. Centraal staan de militaire aanwezigheid, de bewoners van het kampdorp en de kleine inheemse nederzettingen, de scheepvaart op de Oude Rijn, het landschap en de omgeving. Veel van de artikelen hebben als uitgangspunt objecten die zijn gevonden tijdens de opgravingen in Alphen-Stad in 1998-1999 en 2000-2001. Wat is het, hoe zag het eruit toen het nieuw was en waarvoor is het gebruikt.

RomeinsAlphen.nl is verdeeld in zes thema’s: Romeins Rijk, Neder-Germaanse Limes, Castellum Albaniana, Romeins leger, Kampdorp en Allerlei. Er zijn teksten, foto’s en illustraties. Het thema Allerlei wordt gevuld met een nieuwsfeed, hier staan aankondigingen en nieuwtjes. In een carrousel staan foto’s met highlights.

RomeinsAlphen.nl is een onafhankelijke website, een initiatief van Minerva TXT producties.