Ga naar inhoud

Zuid-Hollandse forten vanuit je luie stoel

| Redactie

 

Niet alle forten langs de Limes zijn even goed bewaard gebleven en in het echt te bezoeken; daarom creëerde Erfgoedhuis Zuid-Holland met diverse andere partijen online applicatie van zes Romeinse forten in Zuid-Holland. In deze TimeTravel-app zijn de forten levensecht gereconstrueerd, waardoor je als bezoeker een idee krijgt hoe de Romeinse castella eruit zagen.

De Romeinse grens - ook wel de Neder-Germaanse limes - liep dwars door Zuid-Holland. Langs deze limes werd een reeks van forten (castella) en ‘steden’ gebouwd. In Zuid-Holland had je bijvoorbeeld de Brittenburg in Katwijk, Praetorium Agrippinae in Valkenburg, Matilo in Leiden, Nigrum Pullum in Zwammerdam, Ockenburgh in Den Haag en een castellum in Bodegraven. Deze zes locaties kun je nu online bekijken via geschiedenisvanzuidholland.nl

Een virtuele reis naar het Romeinse verleden

Boudewijn Goudswaard, directeur van archeologisch adviesbureau The Missing Link, neemt ons mee in de ontwikkeling van de app: "Hier komt een hoop bij kijken. Het begint bij het verzamelen van (historische) bronnen, het bouwen van een volumestudie en het selecteren van zogenaamde viewpoints." Vervolgens moest dit gebouwd worden in een 3D-wereld, dit werd gedaan door ontwerpbureau Xinas. Hiervoor moesten fotopanorama’s worden gemaakt worden, verhalen geschreven en moest er veel geprogrammeerd worden. Vele experts hebben geholpen bij het maken van deze applicatie: archeologen, (bouw)historici, musea, archieven en historische verenigingen.

Hoe gebruik je de webapp?

Het gebruik van de VR-viewer is heel simpel: op de website geschiedenisvanzuidholland.nl en hieronder kun je kiezen uit verschillende Romeinse forten langs de Rijn. Het fort en de omgeving kun je vanuit verschillende viewpoints in 360º verkennen. Je kunt het fort bijvoorbeeld vanuit vogelvlucht bekijken of het fort van binnen. Via informatie-hotspots (aangeduid met een i) in de kaart kun je direct over relevante achtergrondinformatie als Romeinse gebruiken en tradities lezen. Een handige kaart en tijdbalk laten je direct zien waar je je ten opzichte van de huidige locatie bevindt en maken het mogelijk steeds te schakelen tussen het heden en verleden. De webapplicatie is gratis en hoeft niet gedownload te worden. Je kunt deze eenvoudig gebruiken via de browser op je computer, laptop, tablet of telefoon.

TimeTravel is een product van Xinas en The Missing Link en is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Katwijk, Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Leiden en Den Haag in het kader van het programma Erfgoedlijn Limes. Inhoudelijke bijdragen werden geleverd door Julia Chorus en Ab Waasdorp.