Ga naar inhoud

Lezing: Voedselhandel en -consumptie in het oude Rome

Op 8 mei zal Guido Sala een lezing verzorgen voor de AWN en de Romeinse tuin te Elderveld getiteld ‘Voedselhandel en -consumptie in het oude Rome’. De lezing is gebaseerd op het proefschrift dat Guido Sala op 14 december 2023 verdedigde aan de Universiteit Leiden. De studie richtte zich op de stad Rome in de periode tussen de 2e eeuw voor Christus en het begin van de 4e eeuw na Christus.

Allereerst zal een overzicht worden gerepresenteerd van de eetcultuur en eetgewoonten van de Romeinen. Vervolgens zullen de voedselvoorzieningsketen worden bediscussieerd, evenals de rol van de staat en die van de vrije markt bij het verkrijgen van voedsel. Tenslotte zal een analyse worden gepresenteerd van verschillen in eetgewoontes tussen verschillende inkomensklassen in de Romeinse samenleven en van de economische waarde van het voedsel dat jaarlijks in Rome geconsumeerd werd.

Veel h…

Op 8 mei zal Guido Sala een lezing verzorgen voor de AWN en de Romeinse tuin te Elderveld getiteld ‘Voedselhandel en -consumptie in het oude Rome’. De lezing is gebaseerd op het proefschrift dat Guido Sala op 14 december 2023 verdedigde aan de Universiteit Leiden. De studie richtte zich op de stad Rome in de periode tussen de 2e eeuw voor Christus en het begin van de 4e eeuw na Christus.

Allereerst zal een overzicht worden gerepresenteerd van de eetcultuur en eetgewoonten van de Romeinen. Vervolgens zullen de voedselvoorzieningsketen worden bediscussieerd, evenals de rol van de staat en die van de vrije markt bij het verkrijgen van voedsel. Tenslotte zal een analyse worden gepresenteerd van verschillen in eetgewoontes tussen verschillende inkomensklassen in de Romeinse samenleven en van de economische waarde van het voedsel dat jaarlijks in Rome geconsumeerd werd.

Veel historici die geïnteresseerd zijn in de economie van de oudheid geloven dat het grootste deel van de Romeinse bevolking worstelde om te overleven met een eentonig en nutritioneel ontoereikend dieet. Het onderzoek van Guido Sala laat zien dat een dergelijke visie inconsistent is met de beschikbare bronnen. De eetpatronen van de inwoners van het oude Rome waren divers en voedselkeuzes waren voornamelijk gekoppeld aan inkomen.

Guido Sala is tevens gepromoveerd in de fysische chemie van levensmiddelen aan de Wageningen Universiteit waar hij al 13 jaar als docent werkt.  

Wanneer

  • Woensdag 8 mei 2024 om 20.00 uur
  • Inloop vanaf 19:30 uur.

Prijzen

  • Entree is gratis, vol=vol

Locatie